Padwerkretraite 11-16 juli 2021

Onder leiding van: Jacqueline Elffers, Jan Roelofs en Annemiek Volker  

De ontwikkeling van het feminiene in onze masculiene wereld,

De mythe van Eros en Psyche: rode draad in onze retraite

of hoe de wijsheid (Sophia) in onze tijd weer terugkomt.

In een tijd waarin wereldwijd de deuren van onze ego-gevangenissen open lijken te gaan, wordt er heel wat van je gevraagd. De bereidheid om oude, soms heel oude pijn toe te laten en te voelen. Je eigen negativiteit en destructiviteit, je “NEE” tegen het leven aan te durven kijken. In beweging te komen, ook al twijfel je aan de juiste richting. Je uitspreken over wat je ziet, blijven staan voor je waarheid. Jezelf laten kennen.

Loslaten van het Moedercomplex

Als we ieder op onze eigen manier antwoord geven op wat het leven van ons vraagt, pakken we onze rol op in de enorme veranderingen waar we middenin staan. De masculiene wereld met zijn nadruk op beheersing en controle roept om verruiming en verrijking door de overgave en het vertrouwen van het feminiene bewustzijn. De patriarchale religie is de weg kwijt, maar wij mensen vinden een nieuw evenwicht door het opnieuw verwelkomen van Sophia, de goddelijke wijsheid. Het naar de marge duwen van het vrouwelijke komt aan haar eind, en daarmee wordt het tijd het wijdverbreide maar vaak onbewuste Moedercomplex los te laten.

Psyche vindt de Heelheid terug

Dit is het moment. We kunnen samen uit de put kruipen. Laten we de lamp van ons bewustzijn aansteken en moedig onze totale realiteit onder ogen zien. Dat is wat Psyche in de mythe van Eros en Psyche doet. Eros straft haar door haar te verlaten, maar door haar beproevingen aan te gaan, vindt Psyche de heelheid terug.

In onze vijfdaagse Padwerkretraite op een prachtige plek in Drenthe gaan we deze zomer hetzelfde doen. Onze heelheid terugvinden door onze realiteit – individueel én collectief – moedig onder ogen te zien. Als we zelf een stapje zetten,  zullen we gaan ervaren dat we geholpen worden. Ook jij kunt in je eigen leven kiezen voor het “Ja”. Doe je dat ook? Dat is de enige vraag die telt.

“Doe ik het? Of blijf ik me

Verstoppen? Verdoven? Verontschuldigen? Verwarren? Verzetten?”

Met het verhaal van Eros en Psyche als leidraad, en de liefdevolle wijsheid van de Padwerklezingen als basis, bieden we deze zomer voor de zevende keer in de Hof van Axen een Padwerkvijfdaagse aan. We noemen het een “retraite” om aan te geven dat we royaal ruimte maken voor reflectie, stilte, diepte.

Voel je de behoefte om je vijf dagen lang terug te trekken uit de gekte van alledag, om opnieuw contact te maken met je eigen wijsheid?

Met de toegewijde begeleiding van drie ervaren Padwerkhelpers? Op een plek waar je geniet van de heerlijke vegetarische maaltijden en de overvloedige natuur? Wacht dan niet te lang want er is plaats voor maximaal 12 deelne(e)m(st)ers.

Padwerklezingen

In deze Padwerkretraite vormen vier padwerklezingen de basis:

* 50:    “De vicieuze cirkel”

* 155: “Angst voor jezelf; geven en ontvangen”

* 190: “Het belang van het ervaren van alle gevoelens, waaronder angst; de dynamiek van luiheid”

* 250: “Bewust worden van en vertrouwen in de Goddelijke genade, onthullen van het tekort”

Na aanmelding krijg je dit materiaal door ons toegestuurd.

Achtergrond van het begeleidingsteam: we vormen een ervaren en evenwichtig team en zijn alle drie geschoolde Padwerkhelpers; Jacqueline Elffers werkt veel met familie- en gezondheidsopstellingen; Jan Roelofs is o.a. de auteur van de Padwerk Reisgids (ook in het Engels en Chinees vertaald); Annemiek Volker is een vrijgevestigde orthopedagoge.

Opbouw van het programma: in de ochtend verdiepen we ons samen op verschillende manieren in een Padwerklezing, de middag staat in het teken van individueel proceswerk. ’s Avonds werken we op een creatieve manier met de opgedane ervaringen.

De Plek: De Hof van Axen, liefdevol beheerd door Jan van Dijk en Sonja Groenewege, is een prachtige bosrijke plek met een levendige tuin en een meer om in te zwemmen (zie foto). De vegetarische maaltijden worden bereid door een eigen kok en zijn overheerlijk.

Adres: Bosweg 4, 9439 TL Witteveen (www.hofvanaxen.com).

Datum en tijd: zondag 11 juli 17.00 uur tot vrijdag 16 juli 16.00 uur.

Deelnameprijs: voor het verblijf op de Hof van Axen in een tweepersoonskamer betaal je € 425,- en voor de begeleiding ook € 425,-. Eenpersoonskamer: € 10,- per nacht extra.

Aanmelding: door een mail aan a.volker@live.nl of een telefoontje met Jacqueline (030-2250278).

Na ontvangst van je aanbetaling van € 150,- (op rekening NL89INGB 0001341189 t.n.v. J. Elffers o.v.v. “ZOMERWEEK”) is je plaats gereserveerd. Het resterende bedrag graag contant betalen op de eerste avond. Bij annulering na 1 juli ben je het gehele bedrag verschuldigd, tenzij je een nieuwe deelnemer aanbrengt.

De versie van het Eros en Psyche verhaal waar we in de vijfdaagse mee werken, is de versie zoals beschreven en toegelicht door Robert A. Johnson in “Zij – het raadsel vrouw ontsluierd” (Servire 1985)