Boeken

Koopman Dominee Kunstenaar

In 2011 kwam mijn boek “Koopman Dominee Kunstenaar” uit.

Centrale stelling van dit boek: de Nederlandse volksaard kent drie centrale archetypes die onze kwaliteit bepalen. Twee ervan – Koopman en Dominee – kennen we maar de Kunstenaar in ons allemaal is in slaap gevallen.

Deze stelling onderbouw ik aan de hand van veel geschiedenis.

De Kunstenaar verbindt de innerlijke wereld met de uiterlijke wereld, terwijl de Koopman en de Dominee vooral in de uiterlijke wereld leven. Bij de Koopman is dat heel duidelijk: voor hem (of haar) telt alleen de uiterlijke, zintuiglijk waarneembare, bewijsbare wereld. Maar ook de Dominee leeft vooral in het uiterlijke domein: als je iets kunt begrijpen, beredeneren, bediscussiëren doet het er toe. Het gevoel wordt wel toegelaten, maar alleen als het in woorden verpakt kan worden. En daarmee is de Dominee net als de Koopman vervreemd van zichzelf. Dat vage, lastige gebied, vol onbegrijpelijke tegenstellingen en onredelijke gevoelens is zo angstaanjagend dat alleen de Kunstenaar en de Kunstenares zich daarin durven wagen. Niet dat zij moediger zijn dan de andere twee. Zij beseffen alleen wat de Koopman en de Dominee nog niet onder ogen durven te zien: dat je niets te verliezen hebt.

De Padwerk Reisgids
In hetzelfde jaar 2011 verscheen bij Ankh-Hermes de Padwerk Reisgids: een inleiding tot de spirituele scholingsweg waar ik me al zo’n dertig jaar op begeef. In 2014 volgde een Engelse vertaling die als e-book uitkwam in Amerika en in 2016 volgde een Chinese vertaling.

Waarom een “Reisgids”?
“De kaart van de wereld kent geen witte vlekken meer. Toch kun je nog steeds ontdekkingsreiziger zijn: de witte vlekken van nu bevinden zich in de innerlijke wereld. Daar zijn nog vele avonturen te beleven: monsters om te trotseren, schone jonkvrouwen om te redden, verdwaalde kinderen om de weg te wijzen, schatten om op te delven, donkere wouden om te verkennen, bergtoppen om te beklimmen en afgronden om in af te dalen.
De Padwerk Reisgids neemt de lezer mee op een innerlijke reis die voor iedereen anders verloopt maar steeds dezelfde bestemming heeft: zelfvervulling.”

De Padwerk Reisgids is bij mij te bestellen:
Padwerk Reisgids: € 15,00  + verzendkosten.

Stuur een mailtje naar jan.roelofs@euronet.nl met je postadres en ik stuur hem je toe, inclusief nota voor de betaling.